Prvi 1212 pregleda 09. veljače 2021.

'Spolni odgoj u školama je korak prema sigurnijem sutra'

Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva

Na inicijativu portala Reci.hr te uz podršku 16 inicijativa i udruga pokrenuta je Peticija za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u škole kao obveznog nastavnog predmeta. Dosad je prikupljeno više od 12 tisuća potpisa, a mi smo razgovarali s profesoricom psihologije i psihoterapeutkinjom Ivom Mikulić, koja nam je iz perspektive struke objasnila zašto je uvođenje ovog predmeta u škole važno te kakvi su benefiti za djecu i mlade ako se spolni odgoj zaista uvede u obavezni školski kurikulum.

Zašto je uvođenje ovog predmeta u hrvatske škole važno?

"Uvođenje spolnog odgoja važno je jer znanje je moć. Znanje je ono što će djeci pružiti mogućnost da razumiju sebe, vlastite potrebe  te da se adekvatno usklađuju s fiziološkim, emocionalnim i svim ostalim promjenama koje doživljavaju tijekom djetinjstva i puberteta. Razumijevanjem smanjuju mogućnost za razvijanje anksioznosti, socijalne fobije, depresije do kojih može doći uslijed zbunjenosti, neznanja, nerazumijevanja samih sebe, sebe uz druge, i tako dalje. Što manje znaju o spolnosti veća je vjerojatnost da će tu temu relativizirati i banalizirati do te mjere da ne vide ništa loše u, recimo, ulaženju u preuranjene seksualne interakcije", objašnjava psihologinja te dodaje: 

"Znanje koje bi se steklo ovim predmetom u školi povećava mogućnost da dijete prepozna seksualno neprimjereno ponašanja koje je usmjereno prema njemu ili koje je usmjereno prema drugom djetetu, kao i prijavljivanja tog ponašanja."

Možda te zanima... Krenula je peticija za uvođenje spolnog odgoja u škole!

Poražavajući podaci o zlostavljanju i seksualnom nasilju među djecom i mladima

Iako je uloga roditelja da djetetu usadi moralne vrijednosti te stvori sigurnu okolinu za dijete i njegovo odrastanje, znanje roditelja, smatra psihologinja, ponekad jednostavno nije dovoljno, što znači da bi edukacija u školi doprinijela popuniti sve nedostatke kućnog odgoja i djecu naučiti vrijednostima, znanjima i prepoznavanju sebe i drugih oko sebe. 

"Znanje koje roditelji mogu djeci prenijeti je često nedovoljno jer određeni broj roditelja također nema dovoljno znanja, a životno iskustvo često nije dovoljno."

 | Autor: Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva

Ova je inicijativa osobito važna, smatra Iva, zbog činjenice i poražavajućih podataka koji nam govore da u prosjeku 12-25 posto djevojčica te 8-10 posto dječaka u dobi od 18 godina u Hrvatskoj doživljava ili je doživjelo neki oblik seksualnog nasilja. Jasno je to objašnjeno i na službenoj stranici Poliklinike za zaštitu djece i mladih:

"Neumoljive brojke govore da je jedno od petero djece seksualno zlostavljano, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. To znači da su ta djeca u našim obiteljima, u našem susjedstvu, u školama, vrtićima, parkovima, ambulantama… „1 od 5“ nije gruba procjena stručnjaka koji žele zastrašiti javnost. Ta brojka rezultat je brojnih istraživanja i meta-analiza prikupljenih od strane Vijeća Europe, koje je provodilo petogodišnju kampanju pod tim nazivom nastojeći skrenuti pažnju na sveprisutnost seksualnog zlostavljanja djece u Europi.”

Postoje manjkavosti u sustavu, ali ne treba odustati

"Stoga pohvaljujem ovu inicijativu i smatram to važnim korakom za nas kao pojedince i za društvo u cjelini", kaže Iva, no skeptična je oko toga kako će se i hoće li se takvo što uopće moći provoditi u školskom sustavu kakav je naš.

 | Autor: Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva

"Edukacija treba, prije svega, biti prilagođena uzrastu grupe ili pojedinca. To nije nimalo lagan zadatak jer je pritom potrebno pronaći odgovarajuće educirani kadar koji će takva predavanja i predmete provoditi. Ako nemamo sustav i kadar koji to može adekvatno podržati, kome će se djeca obratiti za pomoć, savjet…? Što će se dogoditi kada dijete prepozna da doživljava seksualno uznemiravanje i obrati se ravnateljici škole koja nema potrebno znanje i kaže djetetu da „pretjeruje“. Zaista bih voljela da je to izmišljeni primjer, ali nije", kaže Iva te dodaje: 

"Ne vidim da u ovom trenutku naš sustav to može podržati, što ne znači da treba odustati, dapače. U takve inicijative i edukacije svakako trebaju biti uključeni i roditelji, jer je manja šansa da će educirano dijete prijaviti spolno zlostavljanje ako postoji mogućnost da bude osuđen i neprihvaćen od strane njemu najvažnije osobe - roditelja."

Ovaj je zadatak težak, ali posljedice neznanja daleko su teže

Iako je ovaj zadatak težak, štetne posljedice koje donosi manjak edukacije na temu seksualnosti i spolnog zdravlja mnogo su teže. "Posljedice seksualnog nasilja i uznemiravanja su mnogobrojne, kao i posljedice neodgovornog spolnog ponašanja", smatra Iva. Osim ozljeda, trudnoće, spolno prenosivih bolesti, tu su i brojne psihičke posljedice koje mogu ostaviti trajno oštećenje na psihološki razvoj djece i mladih. 

 | Autor: Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva

"Za smanjivanje pojavnosti zlostavljanja uvijek je važnija prevencija nego penalizacija, a znanje je ono što vodi prevenciji. Znanje snižava strah, ali povećava oprez. I zato je edukacija djece uvijek važnija od držanja djece u neznanju, jer nećete moći biti uz njih u svakom trenutku njihovog života i jedini alat koji će tada imati su oni sami i znanje koje posjeduju", zaključuje psihologinja.

I stoga je ova inicijativa za uvođenje spolnog odgoja u škole i više nego velik korak, i više nego važna za cijelo naše društvo, a pogotovo mlade, našu i vašu djecu. Pravilna edukacija, pravovremena primjena znanja i pravovremeno prepoznavanje opasnosti neodgovornog spolnog ponašanja, kao i prepoznavanje seksualnog nasilja koje moramo i možemo nekome prijaviti - bez straha da će nas taj netko ignorirati - ključni su za razvoj boljeg, sigurnijeg i zdravijeg društva. A bolje društvo počinje jednim korakom, koji su već napravili svi ljudi uključeni u pokretanje ove inicijative. I zato im pomognimo da odu još mnogo koraka dalje.

Ako još nisi, potpiši peticiju i uključi se u ovu važnu akciju za bolje sutra.

 

Tvoja reakcija?