Prvi Rat u Ukrajini 120 pregleda 22. ožujka 2022.

TikTok se i dalje bori s dezinformacijama o ratu

Davor Puklavec /pixsell/canva

Unatoč svim pokušajima da spriječe širenje dezinformacije o ruskoj invaziji na Ukrajinu, TikTok se i dalje bori s neistinitim videima koji se šire tom društvenom mrežom gotovo potpuno nekontrolirano

Iako se u TikToku žustro bore protiv fake newsa i netočnih informacija koje kolaju ovom društvenom mrežom, to im trenutno baš i ne polazi za rukom. Ponajviše zato što je ova društvena mreža koncipirana tako da se videi i informacije njome šire ekspresno brzo, pa oni koji su zaduženi da te pogrešne i fake informacije prepoznaju i uklone imaju utoliko teži posao nego što je to slučaj s ostalim društvenim mrežama.

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

NewsGuard, organizacija za provjeru netočnih informacija izvijestila kako je TikTok algoritam 'puštao' dezinformacije na For You page svojih korisnika samo 40 minuta nakon što je jedan od profila koji ih je širio otvoren. I to se nije odnosilo samo na one koji su prije toga pretraživali bilo kakve informacije vezane uz rat u Ukrajini, već i na one koji takva pretraživanja nikada nisu napravili, javlja Fortune.

Možda te zanima... TikTokeri zbog rata morali na sastanak s Bijelom kućom

Osim toga, NewsGuard je otkrio i kako se, kada na TikTok searchu pretražite 'Ukrajina' ili bilo koji drugi pojam vezan uz rat u Ukrajini, u prvih 20 videa pojavit će se barem jedna dezinformacija. Što je, tvrde, poražavajući podatak.

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

Iz TikToka su se također oglasili o ovom problemu te su izjavili sljedeće: 

"Iako ovaj eksperiment i ovo istraživanje ne mogu potpuno točno preslikati stvarno ponašanje na našoj društvenoj mreži, mi ćemo se svakako truditi nastaviti s dodatnim provjerama i mjerama sigurnosti kada je u pitanju širenje informacija o ratu u Ukrajini. Također, trudit ćemo se što prije izbrisati svaku opasnu dezinformaciju o istom, kako bismo osigurali maksimalnu sigurnost našim korisnicima."

Možda te zanima... U 21. stoljeću rat pratimo na TikToku

Koje je rješenje - promjena algoritma, učestalije i efikasnije provjere informacija koje kolaju mrežom ili nešto treće? Još uvijek čekamo odgovor... A do tada nam preostaje samo ne povjerovati u baš sve što vidimo online i svaku informaciju provjeriti i nekoliko puta.

Tvoja reakcija?