Blagdanski stol nije potpun ukoliko se na njemu ne nalazi preukusna makovnjača. Donosimo vam recept za ovaj božićni klasik. U slast!
SASTOJCI
- mak 400 g
- mlijeko 350 ml
- šećer 200 g
- maslac 1 žlica
- grožđice 70 g
- glatko brašno 400 g
- svježi kvasac 1 kriška
- mlijeko 250 ml
- šećer 80 g
- maslac 80 g
- sol 1 prstohvat
- žumanjak 2 kom
- limunova korica 1 kom
POSTUPAK
- U posudi pomiješaj mak i šećer i te polako dodaj vruće mlijeko dok ne dobiješ gustu kremu.
- U kremu dodaj maslac te dobro pomiješaj.
- Smjesu premaži preko tijesta dok je još topla.
- Pomiješaj toplo mlijeko i šećer te dodaj kvasac i ostavi da se aktivira.
- Suhe sastojke pomiješaj u posebnoj posudi pa dodaj aktivirani kvasac, koricu limuna, žumanjke i omekšali maslac te umijesi glatko tijesto.
- Tijesto ostavi na toplome da se udvostruči volumenom te za to vrijeme pripremi punjenje.
- Kada se udvostručilo, tijesto premijesi te podijeli na tri dijela ako želiš tanke kore ili dva ako voliš da su nešto deblje.
- Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj površini u što pravilniji pravokutnik te premaži nadjevom, piše miss7.
- Zarolaj tijesto, prebaci u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i ostavi da se dižu još 15 minuta.
- Prije pečenja makovnjače premaži maslacem i peci na 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.