Prvi 2432 pregleda 16. prosinca 2025.

Kao bakina: Recept za mekanu i ukusnu makovnjaču

canva

Blagdanski stol nije potpun ukoliko se na njemu ne nalazi preukusna makovnjača. Donosimo vam recept za ovaj božićni klasik. U slast!

SASTOJCI

  • mak 400 g
  • mlijeko 350 ml
  • šećer 200 g
  • maslac 1 žlica
  • grožđice 70 g
  • glatko brašno 400 g
  • svježi kvasac 1 kriška
  • mlijeko 250 ml
  • šećer 80 g
  • maslac 80 g
  • sol 1 prstohvat
  • žumanjak 2 kom
  • limunova korica 1 kom

 | Autor: canva canva

POSTUPAK

  1. U posudi pomiješaj mak i šećer i te polako dodaj vruće mlijeko dok ne dobiješ gustu kremu. 
  2. U kremu dodaj maslac te dobro pomiješaj.
  3. Smjesu premaži preko tijesta dok je još topla.
  4. Pomiješaj toplo mlijeko i šećer te dodaj kvasac i ostavi da se aktivira. 
  5. Suhe sastojke pomiješaj u posebnoj posudi pa dodaj aktivirani kvasac, koricu limuna, žumanjke i omekšali maslac te umijesi glatko tijesto. 
  6. Tijesto ostavi na toplome da se udvostruči volumenom te za to vrijeme pripremi punjenje. 
  7. Kada se udvostručilo, tijesto premijesi te podijeli na tri dijela ako želiš tanke kore ili dva ako voliš da su nešto deblje. 
  8. Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj površini u što pravilniji pravokutnik te premaži nadjevom, piše miss7.
  9. Zarolaj tijesto, prebaci u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i ostavi da se dižu još 15 minuta. 
  10. Prije pečenja makovnjače premaži maslacem i peci na 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta.

Tvoja reakcija?